Upgrade to Pro — share decks privately, control downloads, hide ads and more …

İş Güvenliği Eğitimi

Göktuğ GÜL
December 30, 2019

İş Güvenliği Eğitimi

Göktuğ GÜL

December 30, 2019
Tweet

More Decks by Göktuğ GÜL

Other Decks in Business

Transcript

  1. ILO verilerine göre dünyada her 15 sn içinde; 1 çalışan

    iş kazası veya meslek hastalığı yüzünden hayatını kaybetmekte, 153 çalışan sağlığında ciddi tahribata neden olan iş kazalarına uğramaktadır. Yani binlerce kişinin hayatı değişmektedir.
  2. İnsan Hakları Bildirgesi Madde 3: Yaşamak, özgürlük ve kişi güvenliği

    herkesin hakkıdır. Madde 23: Herkes, çalışma, işini özgürce seçme, adil ve uygun çalışma şartlarının sağlanması ve işsizlikten korunma haklarına sahiptir.
  3. İş Sağlığı: “Tüm mesleklerde çalışanların bedensel, ruhsal ve sosyal yönden

    iyilik hallerinin en üstün düzeyde tutulması, sürdürülmesi ve geliştirilmesi çalışmalarıdır.” (WHO 1950) Temel hak ve özgürlükler ışığında bazı tanımlamalar yapacak olursak;
  4. İş Sağlığı ve Güvenliği: İşin yapılması sırasında çeşitli nedenlerden kaynaklanan

    sağlığa ve güvenliğe zarar verebilecek koşullardan korunmak amacı ile yapılan sistemli ve bilimsel çalışmalardır. Amacımız: • Sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı sağlamak, • Çalışanları çalışma ortamından kaynaklanan sağlık ve güvenlik risklerine karşı korumak, • Çalışanların sağlık, güvenlik ve refahını sağlamak ve geliştirmek, • Üretimin devamlılığını sağlamak, • Verimliliği artırmak olarak sayılabilir.
  5. Neden İş Güvenliği? Ülkemizde; Her 90 dakikada bir kişi sakat

    kalıyor, Her 4 saatte bir kişi hayatını kaybediyor. Türkiye ölümü iş kazalarında Avrupa’da 1. / Dünya’da 3. sırada.
  6. Tehlike : Çalışma ortam ve şartlarında var olan ya da

    dışarıdan gelebilecek kapsamı belirlenmiş, çalışanlara, işyerine veya çevreye hasar verme potansiyeli, Risk : Tehlikelerden kaynaklanan bir olayın, meydana gelme ihtimali ile zarar verme derecesinin bileşkesi.
  7. İş Kazası: Önceden planlanmamış, çoğu kez kişisel yaralanmalara, makinelerin, araç

    ve gereçlerin zarara uğramasına, üretimin bir süre durmasına yol açan bir olaylara iş kazası denir.
  8. a)Sigortalının işyerinde bulunduğu sırada, b) İşveren tarafından yürütülmekte olan iş

    nedeniyle sigortalı kendi adına ve hesabına bağımsız çalışıyorsa yürütmekte olduğu iş nedeniyle, c) Bir işverene bağlı olarak çalışan sigortalının, görevli olarak işyeri dışında başka bir yere gönderilmesi nedeniyle asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda, d) Emziren kadın sigortalının, iş mevzuatı gereğince çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanlarda, e) Sigortalıların, işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere gidiş gelişi sırasında olan kazalar iş kazasından sayılır.
  9. Bu sözler sizlere tanıdık geliyor mu? Bana bir şey olmaz!

    20 senedir böyle yapıyorum, daha başıma bir şey gelmedi. Öyle yaparsam iş yetişmez. Bizde büyük kaza olmaz. Baret baş ağrısı yapıyor, kulaklık mantar yapıyor, gözlük buhar yapıyor, maskeyle daralıyorum…
  10. Benim başıma gelmez demeyin. İşte yaşanmış bazı çarpıcı kazalar; •

    Emekliliğine 1 yıl kalan demir çelik fabrikası işçisi 600 tonluk pres makinesinin arasından emeklemek suretiyle geçerek, 2450 santigratlık fırında sigarasını yakmaya çalıştı ve hayatını yanarak kaybetti. (Karabük Demir Çelik Fabrikaları) • Gemi mühendisinin kazan kontrolü yaptığı sırada kapağın kapatılması ve yola çıkan geminin kazanında kalarak hayatını kaybetmesi. (Kocaeli, Dilovası) • Elektrik direğine yaslanıp ayakkabısındaki taşı çıkarmak için ayağını silkeleyen kişiyi elektrik çarptığını sanan bir başkasının akımdan kurtarmak amacıyla kafasına kürekle vurup öldürmesi. (Rize-Tunca Köyü) • Bir vatandaşın yatağındaki tahtakurusunu öldürmek için yaptığı ilaçlamadan sonra uykuya dalınca tahatakurularıyla birlikte zehirlenmesi. (Bodrum-Yalıkavak).
  11. İş kazalarının %98’lik kısmı alınacak tedbirlerle önlenebilir kazalardır. Yaşanan her

    10 kazadan 9’u emniyetsiz davranışlardan, yani çalışan kaynaklı problemlerden meydana gelmektedir. Kalan kısım ise emniyetsiz durumlar yüzünden oluşmaktadır. Eğer emniyetsiz durum ve davranışların önüne geçebilirsek, iş kazalarını da engellemiş oluruz.
  12. Emniyetsiz Davranışlar İnsanın Doğal Yapısı: Acelecilik İhmalkarlık Dalgınlık, Dikkatsizlik Aşırı

    Hız Şakalaşma Tehlikeli Çalışma Yapısal Uyumsuzluk: Fiziksel Yetersizlik Eğitim Noksanlığı: Yetersiz Bilgi Yetersiz Tecrübe
  13. Emniyetsiz Durumlar Ekipmanlar: Bakımı Yapılmamış Ekipman Hasarlı Ekipman Ekipmanın Yanlış

    Kullanımı Yetersiz Koruyucu Ekipman Uygun Olmayan Ekipman Kullanımı Uygun Olmayan Muhafazalar Yetersiz Uyarı Sistemi İşyeri Düzensizliği: Zemin Kirliliği Dağınık Ve Düzensiz Çalışma Ortamı Denetim Noksanlığı
  14. İş kazalarını ve meslek hastalıklarını önlemek için herkese bir takım

    sorumluklar düşer. DEVLET İŞVEREN ÇALIŞAN • Yasalar Çıkarmak • Denetlemek • Alt yapı oluşturmak • Gerekli her türlü önlemi almak, • Araç ve gereçleri noksansız bulundurmak, • İsg önlemlerine uyulup uyulmadığını denetlemek, • İşçileri karşı karşıya bulundukları mesleki riskler, alınması gerekli tedbirler, yasal hak ve sorumlulukları konusunda bilgilendirmek, • Gerekli iş sağlığı ve güvenliği eğitimini vermek zorundadırlar. İşçiler de iş sağlığı ve güvenliği konusunda alınan her türlü önleme uymakla yükümlüdürler.
  15. H- İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta

    ısrar etmesi. I- İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyerinin malı olan veya malı olmayıp eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması halinde; İŞVEREN VEYA VEKİLİ TARAFINDAN İŞ AKİDLERİNİ TAZMİNATSIZ OLARAK FESHEDEBİLİR. İş Kanunu Madde 25:
  16. Kasdi bir hareketi yüzünden iş kazasına uğrayan, meslek hastalığına tutulan

    veya hastalanan sigortalıya geçici iş göremezlik ödeneği ve sürekli iş göremezlik geliri verilmez. Sigortalıya yalnız gerekli sağlık yardımları yapılır. Sosyal Sigortalar Kanunu Madde 110:
  17. Genel İş Sağlığı ve Güvenliği Kuralları 1) Tüm yaralanmalar ve

    ucuz atlatmalar anında kısım amirine bildirilecek ve yaralanmalara ilk müdahale revirde yapılacaktır. Ucuz Atlatma (Ramak Kala): Yaralanmaya, hastalığa veya hasara yol açmayan olaylara denir. Ucuz atlatmalar kazaların habercisidir. Örneğin: • Yürürken yukarıdan tam yanınıza bir parça düşerse, • Yerde duran bir parçalara takılıp tökezlerseniz, • Kaygan zeminde kayıp yere düşmezseniz, Hemen Haber Verin!!!
  18. Genel İş Sağlığı ve Güvenliği Kuralları 2) Her türlü yasak,

    zorunluluk ve ikaz işaretlerine uyulacaktır.
  19. Genel İş Sağlığı ve Güvenliği Kuralları 3) Çalışma sırasında iş

    elbisesi, iş ayakkabıları, işin gerektirdiği kişisel koruyucu ekipman ve uygun el aletleri kullanılacaktır.
  20. Genel İş Sağlığı ve Güvenliği Kuralları 4) Çalışma sırasında sarkan

    giysi, kolye, künye, yüzük, saat ve güneş gözlüğü takılmayacaktır.
  21. Genel İş Sağlığı ve Güvenliği Kuralları 5) Alkol ya da

    başka bir uyuşturucu tesirinde olan ya da bunları taşıyan kimseler tesise giremez. 6) Depo ve üretim alanlarında uyumak yasaktır. 7) İşyerlerine ateşli silah ve bıçak sokmak yasaktır. 8) Belirtilen yerler haricinde yiyip içmek ve sigara kullanmak yasaktır.
  22. Genel İş Sağlığı ve Güvenliği Kuralları 9) Vücut ve giysi

    temizlemek amacı ile basınçlı hava kullanmak yasaktır.
  23. Genel İş Sağlığı ve Güvenliği Kuralları 10) İşyeri sahası içerisinde

    koşmak, bağırmak, birşey fırlatmak, boğuşmakve fiziksel şakalar yapmak yasaktır. 11) Çalışma yerleri ve yollar her zaman temiz ve düzenli tutulacaktır. 12) Yetkili olmayan kişinin herhangi bir makine veya ekipman üzerinde tamir/bakım yapması ve kullanması yasaktır.
  24. Genel İş Sağlığı ve Güvenliği Kuralları 13) Bir emniyet sisteminin

    (örn: makine muhafazalarının) herhangi bir şekilde görev yapamaz hale getirilmesi yasaktır.
  25. Genel İş Sağlığı ve Güvenliği Kuralları 14) Herhangi bir nedenle

    sökülen muhafazalar makine çalıştırılmadan önce yerine takılmalıdır. 15) Makine başından ayrılan operatör makinesini çalışır durumda bırakmamalıdır. 16) Tüm elektrik kutu ve panel kapakları kapalı bulundurulacak, bunların içerisine yabancı cisimler konulmayacaktır.
  26. Genel İş Sağlığı ve Güvenliği Kuralları 17) İşyerlerine ne amaçla

    olursa olsun kullanımı onaylanmamış bir kimyasal madde sokulması yasaktır. 18) Tüm kimyasal maddeler mümkün ise orjinal ambalajı içerisinde, değilse uygun kaplar içerisinde ve mutlaka etiketli şekilde bulundurulmalıdır.
  27. Genel İş Sağlığı ve Güvenliği Kuralları 19) Tüm kimyasal maddelerle

    göz teması ve aşırı kullanımdan kaçınılacak, yeterli havalandırma ile kullanılacaktır. 20) Temizlik amacı ile benzin, teksin, alkol ve aseton gibi parlayıcı maddeler kullanılmayacaktır.
  28. Genel İş Sağlığı ve Güvenliği Kuralları 21) En yakın yangın

    söndürücüsü, alarm düğmesi ve acil çıkış kapısının yeri herkes tarafından bilinecek, yangın ekipmanlarının önü kapatılmayacaktır. 22) Herhangi bir asılı ağırlığın altında ya da açılan bir makinanın önünde durmak yasaktır.
  29. Genel İş Sağlığı ve Güvenliği Kuralları 23) Ağır nesneleri kaldırma

    kurallarına uyulmalıdır. 24) İstif kurallarına uyulmalıdır. 25) Yüksek yerlerden atlanmamalıdır. (Araç, rampa vb.) 26) Hayatınızı tehdit eden bir durumla karşılaştığınızda yaptığınız işi derhal bırakarak amirinize bilgi veriniz.
  30. Genel İş Sağlığı ve Güvenliği Kurallarını ihlal edenler hakkında gerekli

    yasal yaptırımlar uygulanacaktır. Not : İşçi ücretinden ceza olarak kesilen paralar işçilerin eğitimi ve sosyal işleri için kullanılıp harcanmak üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı hesabında toplanır.
  31. 1

  32. 2

  33. 3

  34. Kişisel Koruyucu Donanım Nedir? • Bir veya birden fazla tehlikeye

    karşı korunmak için kişilerce giyilmek, takılmak veya taşınmak amacıyla tasarlanmış herhangi bir cihaz, alet veya malzemeye kişisel koruyucu donanım diyoruz.
  35. • Risklerin toplu korunmayı sağlayacak şekilde önlenemediği, tam olarak sınırlandırılamadığı

    durumlarda, • İş kazası ya da meslek hastalığının önlenmesi, çalışanların sağlık ve güvenlik risklerinden korunması, sağlık ve güvenlik koşullarının iyileştirilmesi amacıyla kullanılır. Kişisel Koruyucu Donanımlar ;
  36. İşveren tarafından ücretsiz verilmeli, Gerektiğinde yenileri ile değiştirilmelidir. Çalışanlar tarafından

    her kullanım sonrası bakım ve temizliği yapılarak hijyenik koşullarda saklanmalı, Verilen talimatlar doğrultusunda eksiksiz olarak kullanılmalı, Gördükleri eksiklik veya arızaları işverene bildirmelidir. Kişisel Koruyucu Donanımlar ;
  37. • Kendisi ek risk yaratmadan ilgili riski önlemeye uygun olacaktır.

    • İşyerinde varolan koşullara uygun olacaktır. • Kullanan işçinin sağlık durumuna ve ergonomik gereksinimlerine uygun olacaktır. • Gerekli ayarlamalar yapıldığında kullanana tam uyacaktır. • Birden çok donanımın bir arada kullanılması için uyumlu olacak ve risklere karşı etkin olacaktır. KKD Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
  38. Kişisel Koruyucu Donanım Yönetmeliği kapsamına giren ürünlerde uygun şekilde “

    ” işareti ve Türkçe kullanım kılavuzu bulunmalıdır. KKD Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
  39. CE işareti, Avrupa Birliğinin teknik mevzuat uyumu çerçevesinde geliştirilen ve

    ürünün asgari güvenlik koşullarına sahip olduğunu gösteren bir uygunluk işaretidir. KKD Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
  40. % 34 Ayaklar % 15 Diz/Bacak % 15 El %

    15 Baş % 10 Gövde % 8 Göz Kaynak: ILO 2015 Yılı İstatistikleri
  41. KKD Tipleri 1- Baş Koruyucuları 2- Kulak Koruyucuları 3- Göz

    Ve Yüz Koruyucuları 4- Solunum Koruyucular 5- El Koruyucuları 6- Ayak Koruyucuları 7- Düşme Önleyiciler 8- Vücut Koruyucuları
  42. Baretler; Yüksek bir yerden aşağıya düşen cismin başa isabet etmesi,

    Başın sert bir yere çarpması, Fırlayan bir cismin başa vurması, Hareket halindeki bir yükün veya taşınan bir malzemenin başa çarpması Yüksek bir yerden düşmede başın yere vurması Açıkta duran elektrik iletkenleri ve şoklardan Bizleri korumak için tasarlanmıştır.
  43. Baret Kullanımında Nelere Dikkat Edilmeli? Baretinizi aldığınızda CE ve EN

    397 işaretlerinin üzerinde bulunduğunu kontrol edin. Baretinizin her kullanımdan önce iç darbe emici mekanizması ve dış yüzeyini kontrol ederek uygunluğunu onaylayınız. Baretin ayar mekanizmasından başınıza göre ayarını yapınız ve başınıza iyice oturtunuz. Bareti taktıktan sonra kafanızı öne arkaya sarsarak kontrolünü sağlayınız.
  44. Baret Kullanımında Nelere Dikkat Edilmeli? Yüksekte yapılacak çalışmalarda baretin başınızdan

    düşmesini engellemek amacıyla çene bantını mutlak surette kullanınız. Baretin iç ve dış temizliğini her vardiya sonrası yaparak hijyenini sağlayanız. Baretinizin kişiye özel olduğunu unutmayınız ve sadece kendiniz kullanınız. Kullanılmadığı sürelerde dolabınızda hijyenik koşullarda saklayınız.
  45. Gürültü: Hoşa gitmeyen rahatsız edici ses ILO: İşitme kaybına yol

    açan, sağlığa zararlı olan veya başka tehlikeleri ortaya çıkaran bütün sesler gürültüdür. Normal Konuşma 60 Dikey Matkap 70 Yüksek Sesle Konuşma / Yoğun Trafik / Elektrik Süpürgesi 80 Kuvvetlice Bağırma / Sinema Salonu / Baskı İşleri / Kamyon Sesi 90 Dokuma Ve Tekstil Atölyeleri / Walkman (En Yüksek Sesi) 100 Havalı Çekiç / Ağaç İşleri / Petrol Rafineri 110 Bilyeli Değirmen / Şimşek Gürültüsü / Presler / Pnömotik Çekiç 120
  46. İşitsel yorgunluk adı da verilen geçici işitme kaybı, kısa bir

    süre etkisinde kalınan gürültülü ortamdan uzaklaştıktan sonra (genellikle 1-2 saat) ortadan kalkar. Sürekli işitme kaybı; Kişisel duyarlılığa Gürültünün düzeyine Sesin frekansına Maruziyet süresine Gürültünün sürekli, kesikli yada darbeli oluşuna bağlıdır.
  47. Max. Gürültü Düzeyi Db (A) Gürültüye Maruz Kalma Süresi (Günde)

    80 Db 16 Saat 85 Db 8 Saat 90 Db 4 Saat 95 Db 2 Saat 100 Db 1 Saat 105 Db 30 Dk 110 Db 15 Dk 115 Db 7,5 Dk Müsaade edilen gürültü düzeyi ne kadardır?
  48. ERGONOMİ: İnsan-Makine –Çevre arasındaki etkileşimi inceleyen bir bilim dalıdır. Dilimizde

    «İş bilimi» olarak adlandırılır. Ergonomi insan özelliklerini ve yeteneklerini inceleyerek işin insana uygun hale gelmesi için gerekli koşulları belirler.
  49. • İşçi sağlığı ve iş güvenliğinin sağlanması • İşgücü kayıplarının

    önlenmesi • Yorulmanın ve iş stresinin azaltılması • İş kazaları ve mesleki risklerin en aza indirilmesi • Verimlilik ve kalitenin yükseltilmesi Ergonominin Amacı
  50. AYDINLATMA KURALLARI Aydınlatma araçlarından çıkan ışık ışınları direkt veya yansıyarak

    göze gelmemelidir. Yapay aydınlatma doğal aydınlatmaya yakın olmalıdır. Çalışma alanında keskin gölgeler oluşmamalıdır. Aydınlatmada titreşim (pırıldama) olmamalıdır.
  51. 3% 8% 9% 14% 7% 16% 40% 3% Kanser Sinir

    Sistemi Hastalıkları Solunum Hastalıkları İş Kazaları Ruhsal Bozukluklar Kalp Hastalıkları Adele Hastalıkları Deri Hastalıkları Dünya meslek hastalıklarını sıralamasında Kas ve İskelet sistemi en çok zarar gören sistemimiz olarak kayıtlara geçmiştir.
  52. Kas ve iskelet sistemimizi korumak için yapabileceğimiz bazı hareketler: “Hastalığın

    en güzel ilacı, o hastalıktan korunmanın çarelerini öğrenmektir”
  53. Patlayıcı Madde : Ürünün özelliğine bağlı olarak ısı, kıvılcım ve

    başka maddelerle temas veya sürtünme ile patlamaya neden olabilen maddelerdir.
  54. Kolay Alevlenir Madde : Parlama noktası 21C ‘nin altında olan

    maddelerdir. Herhangi bir ısı kaynağı ile temasta kolayca tutuşabilirler. Sıcaklık/ısı kıvılcım veya alev ile etkilendiğinde veya sürtünme sonucu yangına neden olabilirler.
  55. Oksitleyici Madde : Parlayıcı ve patlayıcı maddelerin var olduğu yerde

    patlama tehlikesi ve yangın tehlikesi taşır. Odun gibi yanıcı maddelere temas ettiği zaman patlamaya neden olabilir, veya çok tehlikeli reaksiyonlar oluşturabilir. Fueloil gibi yanıcı maddelerle temas ettiği zaman patlamaya neden olabilir. ,veya çok tehlikeli reaksiyonlar oluşturabilirler.
  56. Zararlı Madde : Solunduğunda, ağız yoluyla alındığında, deri yoluyla emildiğinde

    insan sağlığı üzerinde akut veya kronik hasarlara veya ölüme neden olan maddelerdir.
  57. Çevre İçin Tehlikeli Madde : Çevre ortamına girdiğinde çevrenin hemen

    veya sonradan kısa ya da uzun süreli tehlikeler gösteren maddelerdir.
  58. Aşındırıcı Madde : Canlı doku ile temasında, dokunun tahribatına neden

    olabilen maddelerdir. Dokularda ciddi yaralanmalara neden olabilir. Temas ettiğinde ciddi göz ve deri tahrişine neden olabilir. Diğer maddelerle reaksiyona girebilir.
  59. ÖNLEM Gözleri, deriyi ve kıyafetleri korumak için özel önlem alınmalıdır!!!

    Buharlar solunmamalıdır. İyi hissedilmediğinde tıbbi yardım alınmalıdır.
  60. Toksik Madde(Zehirli) : Az miktarlarda solunduğunda, ağız yoluyla alındığında, deri

    yoluyla emildiğinde insan sağlığı üzerinde akut veya kronik hasarlara veya ölüme neden olan maddelerdir.
  61. 2- Kimyasallar etiketlerinde yazan ısıda depolanmalıdır. 1- Tüm kimyasallar gerektiği

    şekilde etiketlenmiş ve kapalı kaplarda saklanmalıdır.
  62. 4- Miktarı 50 lt yi aşan çözücüler (solventler) kimyasal dökülmelerine

    karşın döküntülerin birikeceği tepsiler bulunan metal dolaplarda ve/veya özel olarak hazırlanmış ya da amaca uygun olarak yeniden düzenlenmiş odalarda saklanmalıdır.
  63. 5- Kimyasal depolarının aydınlatma ve elektrik tesisatı etanj olacaktır. 6-

    Depoların tüm elektrik sistemleri depo dışında kontrol edilecektir.
  64. 7- Depo içindeki kimyasallar uygun şekilde etiketlenip depolama şartlarına göre

    depolanacaktır. 8- Depolarda sürekli olarak temiz hava girişi sağlanmalıdır. 9- Kimyasallar ile çalışan personel pamuklu iş elbisesi giymelidir. Sentetik elbiseler statik elektrik biriktirebilir.
  65. Tehlike Kaynakları : KABLO / YALITIM AŞIRI YÜKLÜ HATLAR FİŞLER

    PRİZLER ELEKTRİK ELEKTRİKLİ EL ALETLERİ ALET / TEÇHİZAT İNSAN ELEKTRİKÇİ &KULLANICI 125
  66. ELEKTRİK • Küçük gerilim kullanmak • Koruyucu yalıtma (İzolasyon) •

    Koruma topraklaması • Sıfırlama • Hata akımı koruma bağlaması • Koruyucu ayırma • Emniyet mesafesi koymak • Çift izolasyon yapmak • Aşırı akımlardan korunma ELEKTRİK İŞLERİNDE EMNİYET
  67. ELEKTRİK 50 Voltun altındaki gerilimler emniyetli gerilimlerdir. Elektriğe temas ihtimalinin

    çok olduğu veya çok iletken ortamlarda küçük gerilim kullanmak uygun bir emniyet tedbiridir. Örnek: • Seyyar lambalarda • Kazan içi gibi çok iletken ortamlarda KÜÇÜK GERİLİM KULLANMAK
  68. ELEKTRİK • Elektrik bulunan yüzeylerin üzerinin yalıtkan malzeme ile kaplanmasıdır.

    Veya • Üzerinde durulan yerin yalıtkan ile kaplanmasıdır. Veya • Temas noktasında yalıtkan malzeme (Eldiven) kullanılmasıdır. KORUYUCU YALITMA (İZOLASYON)
  69. ELEKTRİK • Elektrikle ilgili Fen Adamlarının Görev Yetki ve Sorumlulukları

    Hakkında Yönetmelik Madde 5. te belirtildiği üzere, elektrik işlerinde kişilerin yetkisi dahilinde çalıştırılması, yetkisi olmayanların bu tür işlerde çalıştırılmaması gerekmektedir. ELEKTRİK İŞİNDE ÇALIŞMALARDA ALINACAK GÜVENLİK TEDBİRLERİ
  70. Gürültü Gürültü düzeyi ya da frekansı nedeniyle rahatsız edici olabilir.

    Desibel (dB) düzeyindeki küçük bir artış, gürültüde büyük bir artışa neden olabilir. Çoğu standartta izin verilen gürültü düzeyi 8 saatlik çalışma süresi için 85 dB’dir. 30.12.2019 133
  71. Belirtiler: İlk günlerde Kalp hızı artışı Tansiyon yükselmesi İştahsızlık Sinir

    gerginliği Bu belirtiler bir haftalık alışma süresinden sonra ortadan kalkar. 30.12.2019 134
  72. Gürültü’nün Etkisi : En önemli etki işitme kaybıdır. Geçici kayıp:

    Kısa sürede gelişir, gürültülü ortamdan uzaklaşıldığında ortadan kalkar. Sürekli kayıp: Uzun sürede gelişir. Frekans ve süreye bağlı olarak kişiden kişiye değişir. 30.12.2019 135
  73. Termal Konfor : İnsan vücudunun sağlıklı olarak çalışabilmesi için 36.5-37

    oC lik sıcaklığının korunması gerekir. Bu sınırların dışında hafif bir rahatsızlık duygusundan ağır fizyolojik değişikliklere kadar değişik belirtiler görülür. 30.12.2019 137
  74. Termal Konfor : Sıcak çarpması, ortam havası neme doymuşsa, terleme

    yolu ile verilen su buharlaşamaz ve soğutucu etki yaratamadığından oluşur. Vücut sıcaklığı 42 oC nin üzerine çıkması merkezi sinir sistemi çalışmasını etkiler ve ölüme yol açar. 30.12.2019 138
  75. Titreşim / Vibrasyon Genellikle katı ortamda yayılan, dokunma duyusu ile

    algılanan, alçak frekanslı ve yüksek genlikli bir enerji yayılımıdır. Elle kullanılan araç gereçlerde elden, diğerlerinde ise pozisyona göre titreşen zeminle ya da parçayla ilgili vücut bölümünden vücuda alınır. 30.12.2019 140
  76. Titreşim / Vibrasyon Etkilenme Belirtileri: Vardiya sonlarına doğru görülen el,

    el bileği, dirsek ve omuzlarda ağrı, uyuşma hareket zorluğu. El bileğinde şişme. Sırt, bel ve boyun omurgasında ağrı, hareket zorluğu. El parmaklarında renk değişikliği. 30.12.2019 141
  77. UYARI İŞARETLERİ 142 Madde 220 : Uyarı İşaret Renkleri ve

    Kullanım Yerleri EMNİYET RENGİ ANLAMI ve AMACI KULLANIM ÖRNEKLERİ KIRMIZI Dur, Durmak, Yasaklamak Durma işaretleri Acil durum durma işareti Yasaklama işareti Kırmızı renk aynı zamanda yangını önleme ve yangınla mücadele teçhizatı ve bunların yerleri için kullanılır MAVİ Zorunlu Hareket Giyecek zorunluluğu Kişisel korunma teçhizatı SARI Uyarı, Tehlike Riski Tehlikelerin gösterimi (Yangın, Patlama) Basamaklar, Alçak geçitler, Engeller YEŞİL Emniyetli durum Kaçış yolları Acil durum çıkışları Acil durum duşları İlkyardım ve Kurtarma istasyonları
  78. YANMA NEDİR ? YANMA BİR KİMYASAL OLAYDIR. BU OLAY ;

    YAVAŞ YANMA , HIZLI YANMA , KENDİ KENDİNE YANMA GİBİ GERÇEKLEŞEBİLİR. YANICI MADDELERİN BELİRLİ BİR ISI SEVİYESİNDE OKSİJEN İLE BİRLEŞMESİDİR.
  79. YANGIN O K S İ J E N ISI OKSİJEN

    YANICI MADDE YANGIN KİMYASI YANGIN
  80. YANGINLARIN SINIFLANDIRILMASI  A SINIFI YANGINLAR  B SINIFI YANGINLAR

     C SINIFI YANGINLAR  D SINIFI YANGINLAR  E SINIFI YANGINLAR
  81. YANGINLARIN SINIFLANDIRILMASI TAHTA , KAĞIT, KUMAŞ, KÖMÜR, OT, ODUN vs.

    KATI VE KURU MADDELERİN ALEVLİ VE KORLU OLARAK YANDIĞI YANGINLARDIR. YANGINDAN DOĞAN ISININ, SU VE BENZERİ MADDELERİN SOĞUTUCU VE ISLATICI ETKİSİNDEN YARARLANILARAK SÖNDÜRÜLÜR. SODA-ASİT TİPİ SÖNDÜRME CİHAZLARI DA BU YANGINLARI SÖNDÜRÜR.  A SINIFI YANGINLAR:
  82. YANGINLARIN SINIFLANDIRILMASI  B SINIFI YANGINLAR: SIVI VE KATI YAĞLARDAN,

    BOYALARDAN, BENZİNDEN, BENZOLDEN VB. DİĞER PETROL ÜRÜNLERİNDEN KAYNAKLANAN YANGINLARDIR. BU TİP YANGINLAR HAVA (oksijen) İLE TEMASI KESEREK BOĞMAK SURETİYLE SÖNDÜRÜLÜR. HAVA İLE (OKSİJEN) TEMASI KESEN MADDELER KÖPÜK, BUHAR VE SİSTİR. SU ZERRECİK YA DA BUHARINDAN YANAN MADDE İLE HAVA ARASINDA TAMPON BİR ALAN OLUŞTURULARAK YANGIN BASTIRILIR.
  83. YANGINLARIN SINIFLANDIRILMASI 153  C SINIFI YANGINLAR: PARLAYICI GAZLARIN (

    LPG, KARBONMONOKSİT, METAN,PROPAN VS.) OLUŞTURDUĞU YANGINLARDIR. BU TİP YANGINLARDA SÖNDÜRMEK ÜZERE KKT, KARBONDİOKSİT, SU SİSİ, KÖPÜK KULLANILABİLİR.
  84. YANGINLARIN SINIFLANDIRILMASI 154  D SINIFI YANGINLAR: BU TİP YANGINLAR

    MAGNEZYUM, ALUMİNYUM, TİTAN GİBİ METALLERİN YANGINLARIDIR. BU TİP YANGINLARDA ETKİN SÖNDÜRÜCÜ MADDE TUZ VE KUM İLE SODYUMKLORÜR, SODYUM BİKARBONAT,MAGNEZYUM OKSİT YA DA BUNLARIN KARIŞIMI ETKİLİ OLUR.
  85. YANGINLARIN SINIFLANDIRILMASI 155  E SINIFI YANGINLAR: ELEKTRİK TEÇHİZAT TESİSAT

    VE EKİPMANLARI İLE ELEKTRONİK CİHAZLARDAN ÇIKAN YANGINLARDIR. BU TİP YANGINLARDA SÖNDÜRÜCÜ MADDESİ İLETKEN OLMAYAN YANGIN SÖNDÜRME CİHAZLARI KULLANILMALIDIR.
  86. o Tetiğin üstündeki pimi çekiniz o Hortumu yuvasından çıkarınız ve

    tetiğe sonuna kadar basınız, o Hortumun ucundan çıkan yangın söndürücü maddeyi yangın bölgesine boşaltınız,
  87. YANGIN ESNASINDA YAPILACAK İŞLEMLER Yangın esnasında önceden hazırlanmış olan Yangın

    Acil Durum Planına göre hareket edilecektir. Her ne olursa olsun ilk düşünce kendi can güvenliğini almak ve yakınında bulunan makine veya ekipmanın enerjisini keserek önceden belirlenmiş ve işyerinde duyurulmuş olan acil çıkış yollarını kullanarak panik yapmadan “Acil Durum Toplanma Noktası”na gidilmesi olacaktır. • Telaşlanmayınız. • Yangın küçük çaplı ise uygun söndürme ekipmanı ile müdahale ederek yangını söndürünüz ve birim amiri ile Yangın Güvenliği Sorumlusuna haber veriniz. • Kullanmış olduğun tüpü doldurulması için Yangın Güvenliği Sorumlusuna bildiriniz.
  88. Yangın müdahale edemeyeceğiniz kadar büyük ise; • Sesli olarak etrafınızdakileri

    haberdar ediniz, • Bulunduğunuz yerde yangın ihbar düğmesi var ise ona basınız, • Güvenlik ve Santral Birimine haber veriniz • Çalışmış olduğunuz Makine-Ekipmanın enerjisini kesiniz, • Yangının yayılmasını önlemek için kapı ve pencereleri kapatınız, • İlkyardım sertifikan var ise yaralılara ilk müdahaleni yapınız, • Yaralı yok ise acil çıkış güzergahını kullanarak toplanma bölgesine doğru güvenli bir şekilde hareket ediniz, (Yakınında yangında ilk kurtarılacak bir eşya var ise onu da yanında götür) • Bunları yaparken kendinizi ve başkalarını tehlikeye atmayınız, • Toplanma bölgesine geldiğinizde amirine geldiğinizi bildirmeyi unutmayınız.
  89. • Tüm kimyasallar gerektiği şekilde etiketlenmiş ve kapalı kaplarda saklanmalıdır.

    • Kimyasalların kullanıldığı yerlerde sadece gerektiği kadar kimyasal bulundurulmalı ve kullanılan tüm kaplar etiketlenmelidir. • Kimyasallar etiketlerinde yazan ısıda depolanmalıdır. • Miktarı 50 lt yi aşan çözücüler (solventler) kimyasal dökülmelerine karşın döküntülerin birikeceği tepsiler bulunan metal dolaplarda ve/veya özel olarak hazırlanmış ya da amaca uygun olarak yeniden düzenlenmiş odalarda saklanmalıdır. • Kimyasal depolarının aydınlatma ve elektrik tesisatı etanj olacaktır. • Depoların tüm elektrik sistemleri depo dışında kontrol edilecektir.
  90. • Depo içindeki kimyasallar uygun şekilde etiketlenip depolama şartlarına göre

    depolanacaktır. • Depo içinde ve dışında hem dolap ve raflarda hem de personel için gerekli topraklama tertibatı yapılacaktır. • Depolarda sürekli olarak temiz hava girişi sağlanmalıdır. • Kimyasallar ateşleme kaynaklarından uzak tutulmalıdır. • Kimyasallar ile çalışan personel pamuklu iş elbisesi giymelidir. Sentetik elbiseler statik elektrik biriktirebilir.
  91. • Gaz boruları sağlam olmalı ve fazla ısınmasına yol açmayacak

    şekilde yerleştirilmelidir. • Kullanılmayan gaz vanaları tamamen kapatılmalıdır. • Kullanılmayan gaz tüpleri dışarıda düşmeye karşı dayanıklı bir şekilde bekletilmelidir. • Yanıcı gazlar kullanılırken çalışma alanı terk edilmemelidir. • Yanıcı gazlar ile çalışılan yerlerde kullanılan gazlar ile ilgili gaz dedektörleri bulunmalıdır. • Çalışma ortamında uygun yerlere “sigara içmek yasaktır” ve “dikkat ateşle yaklaşma” levhaları asılmalıdır. • Gazlar ile çalışılan ortamda sürekli olarak temiz hava girişi sağlanmalıdır.
  92. • Temizlik ve bakım için kullanılan yağlı bez ve üstüpü

    parçaları ağzı kapaklı çöp bidonlarına atılır. • Paratonerler ve topraklama kabloları periyodik olarak kontrol edilir. • Uygun yerlere “sigara içmek yasaktır” ve “dikkat ateşle yaklaşma” levhaları asılır. • Yeteri kadar uygun tipte (köpüklü ve/veya CO2 vb.) yangın söndürme tüpleri ve diğer yangın söndürme araçları faal olarak kullanıma hazır bulundurulur. • Otomatik yangın algılama dedektörleri uygun yerlere yerleştirilir.
  93. • Elektrik tesisatına, proje harici fazla yüklü cihazlar takılmaz. •

    Tüm bina ve tesislerin elektrik dağıtım panolarındaki sigortalar muhafazalı ve otomatik olur. • Elektrikle çalışan cihazlardan, teknik dokümanına göre gerekli olanlar topraklanır. • Bina ve tesislerde çıplak veya hasarlı kablo, priz, fiş v.b. gibi elektrik malzemesi derhal yenilenir. • Elektrik tesisatının periyodik kontrol ve bakımları yetkili personel tarafından yapılır. • Çatılarda güvercin gübresi olup olmadığı, elektrik kablo kontrolü ve baca kontrolü yapılır.
  94. Depremin ne olduğunu bilin! Yer kabuğu içindeki kırılmalar nedeniyle ani

    olarak ortaya çıkan titreşimlerin dalgalar halinde yayılarak yeryüzünü sarsma olayına “deprem” denir. Deprem, toprak üzerindeki yapıları yıkıp can kaybına uğratacak kadar yıkıcı olabilir. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde “deprem erken uyarı sistemi” kullanılmaktadır ve depremin merkez üssüne olan uzaklığa bağlı olarak uyarı süresi 1 dakikaya kadar çıkmaktadır. Olası bir Marmara depreminde fay hattına olan uzaklık göz önüne alındığında, erken uyarı sistemiyle kazanabileceğimiz süre ortalama 8 saniyedir. Ancak ne yazık ki Türkiye’de henüz aktif bir “deprem erken uyarı sistemi” yoktur.
  95. Depremin şiddeti nasıl ölçülür? Yeryüzünde meydana gelen depremlerin şiddeti genellikle

    Richter ölçeklerine göre tespit edilir. Bu ölçek 1935 yılında Kaliforniya Üniversitesi’nden Charles Richter tarafından geliştirilmiştir. Richter ölçeği 10 derecelidir. Bugüne kadar, Richter ölçeğine göre tespit edilen en şiddetli sarsıntı 1960 yılında Şili’de 9,5 şiddetinde olmuştur. Depremlerin büyüklükleri kadar süreleri de verdikleri zarar miktarını etkilemektedir. Richter ölçeğine göre 8,6 büyüklüğünde bir deprem, 4,3 büyüklüğündeki bir depremden 2 kat değil 10.000 kat daha güçlüdür.
  96. Türkiye’de deprem riski altında olan yerler Yurdumuzun %95’i önemli fay

    hatları üzerinde olduğundan deprem riski altındadır. Bu hatların en büyüğü olan Kuzey Anadolu Fay Hattı, dünyanın en aktif ve önemli kırık hatları arasında yer alır. Doğuda Karlıova ile batıda Mudurnu Vadisi arasında bir yay gibi uzanır. Uzunluğu yaklaşık 1.200 km’dir, genişliği ise 100 metre ile 10 km arasında değişir. Siz de Türkiye Deprem Haritasına bakarak, bölgenizin kaçıncı dereceden deprem riski alanında olduğunu görebilirsiniz.
  97. 1. Deprem esnasında tavan ağırlığı veya ağır parçalar üzerine düştüğü

    makine gibi sert ve sağlam nesnelerin yanında bir boşluk bırakır, bu alan hayatınızı kurtarabilir. İşyerindeki emniyetli noktaları belirleyin. 2. İşyerinin inşaat standartlarına uygun yapılıp yapılmadığını kontrol ettirin. 3. Depremi iş arkadaşlarınızla konuşun, planlama yapın. Depremin ne olduğunu anlamak konuyla ilgili panik ve korkunun azalmasını sağlayacaktır. 4. Yüksek, ağır parçaları ve rafları ezilmelere sebebiyet vermemesi için duvara sabitletin. 5. Yangın ve gaz zehirlenmelerine karşı tüm boruları sabitleyerek koruma altına alın. Depreme hazırlıklı olun !
  98. 1. Deprem anında sert ve güçlü cisimlerin yanında (altında değil)

    büzülerek yatın, elinizle kafanızı koruyun ve ayaklarınızı karnınıza çekin. 2. Dışarı çıkmaya çalışmayın. Sarsıntı durana ve emniyetli olduğuna karar verene kadar içeride kalın. 3. Pencerelerden uzak durun, balkon ve çatılara çıkmayın. Asansörleri kesinlikle kullanmayın. 4. Ateş ve ısı kaynaklarını ilk fırsatta söndürün. 5. Eğer dışarıdaysanız binalardan, ağaçlardan, elektrik direk ve tellerindenuzak durun. Deprem Anında
  99. 1. Artçı depremleri bekleyin. Artçı depremleri her hissettiğinizde yatın, tutunun

    ve kendinizi koruyun. 2. Hasar görmüş binalardan uzak durun. Yetkililer bir tehlike olmadığını söyleyene kadar işyerine girmeyin. 3. Acil durum haricinde telefonları kullanmayın. 4. Bina içlerinde sigara içmeyin. Kapalı mekanlarda sigara içmek yangına neden olabilir. 5. Eğer herhangi bir gaz kokusu alıyor veya kaçak olduğuna dair herhangi bir ses duyuyorsanız bir pencere açın ve hızlı bir şekilde bulunduğunuz yeri terk edin. Mümkünse bina dışındaki ana gaz vanasını kapatın. 6. Elektrik sisteminde herhangi bir kıvılcım veya uçları açığa çıkmış, kopmuş elektrik kabloları görürseniz hemen ana sigorta kutusundan sigortayı kapayın. Deprem Sonrasında
  100. 1. Sakin kalın. 2. Kibrit/çakmak yakmayın. 3. Gereksiz toz kaldırmayın.

    4. Ağzınızı bir mendil ya da giysi parçasıyla örtün. 5. Enkaz altındaki diğer kazazedeler ile irtibat kurun. 6. Dışarı seslenin. 7. Duymuyorlarsa bağırmakta ısrar etmeyin, bir boru ya da duvara taş ya da metalle vurun. 8. Son çare olarak bağırın. Enkaz Altında Kaldıysanız
  101. GENEL İLKYARDIM İLKYARDIM NEDİR? Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye

    düşüren durumda sağlık görevlileri gelinceye kadar hayatın kurtarılması yada durumun kötüye gitmesini engellemek amacı ile olay yerinde TIBBİ-ARAÇ-GEREÇ olmadan yapılan İLAÇSIZ uygulamalardır.
  102. İLK VE ACİL TEDAVİ ARASINDAKİ FARK İlkyardım • Eğitim almış

    kişiler tarafından uygulanır. • Tıbbi, araç ve gereç kullanılmaz. • İlaçlı tedavi yapılmaz. Acil tedavi • Ehliyetli sağlık personeli tarafından uygulanır. • Tıbbi, araç ve gereç kullanılır. • İlaçlı tedavi yapılır.
  103. İlkyardımcının özellikleri nasıl olmalıdır? • İnsan vücudu ile ilgili temel

    bilgileri bilmeli • Sakin ve kendine güveni olmalı • Eldeki olanakları değerlendirebilmeli • İletişim becerisi iyi olmalı • Olayı anında ve doğru olarak haber verebilmeli (112’yi arayarak) • Çevredeki kişileri organize edebilmeli
  104. İlkyardımın öncelikli amaçları nelerdir? • Hayati tehlikeyi ortadan kaldırmak, •

    Yaşamsal fonksiyonların sürdürülmesini sağlamak, • H/Y durumunun kötüleşmesini önlemek, • İyileşmeyi kolaylaştırmak.
  105. 112’nin aranması sırasında nelere dikkat edilmelidir? • Sakin olunmalı •

    Sorulan sorulara net bir şekilde cevap verilmeli • Yer ve adres bilgileri doğru verilmeli • Kimin, hangi numaradan aradığı bildirilmelidir • H/Y adı söylenmeli ve olayın tanımı yapılmalıdır • H/Y sayısı ve durumu bildirilmeli • Nasıl bir ilkyardım uygulandığı bildirilmeli
  106. SOLUNUM VE KALP DURMASI NEDİR ? SOLUNUM DURMASI Solunum hareketlerinin

    durması nedeniyle vücudun yaşamak için ihtiyacı olan oksijenden yoksun kalmasıdır KALP DURMASI Bilinci kapalı kişide kalbin pompalama görevini yapamaması durumudur
  107. TEMEL YAŞAM DESTEĞİ TANIMI • Hayat kurtarmak amacı ile; •

    solunumu ve kalbi durmuş kişiye, • suni solunum ile akciğerlerine oksijen gitmesini, • dış kalp masajıyla kalpten kan pompalanmasını sağlamak • için yapılan ilaçsız müdahalelerdir.
  108.  Çevrede birileri varsa 112’yi arat Tek başınaysan, Bilinç kaybı

    nedeninin kalp krizi olduğunu düşünüyorsan HEMEN 112’yi ara Bilinç kaybı Boğulma, Travma vb. Nedenlerden dolayı ise 2 Suni Solunum, 30 Kalp Masajını 5 tur yaptıktan sonra 112’yi ara
  109. AIRWAY (YETİŞKİN VE ÇOCUKLARDA ) ( Hava Yolu Açıklığının Sağlanması

    ) • Ağız içerisi kontrol edilir ( Yetişkinler ve çocuklarda ağız içinde yabancı cisim, kan pıhtısı, diş parçası vb. varsa işaret parmağımıza temiz bir bez parçası sarıp KÖR DALIŞ yapılarak temizlenir )
  110. AIRWAY (BEBEKLERDE ) ( Hava Yolu Açıklığının Sağlanması ) Ağız

    içerisi kontrol edilir ( Bebeklerde ağız içi gözle kontrol edilir ve daha sonra görülen yabancı cisimler uygun bir yöntemle alınır )
  111. AIRWAY (YETİŞKİN VE ÇOCUKLARDA ) ( Hava Yolu Açıklığının Sağlanması

    ) Bir el H/Y’nın alnına ; diğer elin iki parmağı çeneye yerleştirilir. Baş geriye doğru itilir.(Çene yere dik olacak şekilde).Böylece dil yerinden oynatılarak hava yolu açıklığı sağlanmış olur. Bu pozisyona BAŞ-ÇENE pozisyonu denir
  112. AIRWAY (BEBEKLERDE ) ( Hava Yolu Açıklığının Sağlanması ) •

    Bir el bebeğin alnına, diğer elin iki parmak ucu çenede olacak şekilde başı hafifçe geriye itilir ve BAŞ-ÇENE pozisyonu verilir.
  113. BREATHİNG ( Solunumun Değerlendirilmesi )  H/Y’ya Baş Çene Pozisyonundan

    sonra bir elimiz göğsünde bir elimiz alnında kulağımızı H/Y’nın ağzına Yaklaştırılır,  Bak- Dinle-Hisset Yöntemi 5 sn yapılır.
  114. BREATHİNG (YETİŞKİN VE ÇOCUKLARDA ) ( Solunumun Sağlanması ) Bunun

    İçin bir elin baş ve işaret parmakları ile burun kanatlarından hava çıkmayacak şekilde kapatılır. H/Y’ya bir temiz bir bezle Baş-Çene Pozisyonunda ağızdan ağıza 2 defa hava üflenir ( Kurtarıcı Nefes )
  115. BREATHİNG (BEBEKLERDE ) ( Solunumun Sağlanması ) Bir elimizle alnından

    diğer elimizle de çenesinden destekleriz. Temiz bir bez yardımıyla, ağzımızdan ağız ve burnuna, ağzımızın içindeki hava gidecek kadar 5 defa hava üflenir.(1 Defalık)
  116. CİRCULATİON (YETİŞKİNLERDE ) ( Dolaşımın Sağlanması )  Kalp Basısı

    için göğüs kemiğinin merkezi bulunur.  Merkeze elin topuğu konulur iki el birleştirilir.  H/Y’nın vücuduna yandan bakıldığında dik olarak durulur. H/Y’nın göğüs kemiği yerden yüksekliğinin 1/3’ü (4-5 cm.) çöktürülür.  Ritmik olarak 30 bası uygulanır.( dakikada 100) Daha sonra 2 tane diğer nefes verilir
  117. CİRCULATİON (ÇOCUKLARDA ) ( Dolaşımın Sağlanması )  Kalp Basısı

    için göğüs kemiğinin merkezi bulunur.  Merkeze tek elin topuğu konulur.  H/Y’nın vücuduna yandan bakıldığında dik olarak durulur. Diğer elle alın desteklenir.  H/Y’nın göğüs kemiği yerden yüksekliğinin 1/3’ü (2.5-5 cm.) çöktürülür. Ritmik olarak 30 bası uygulanır. ( dakikada 100) Daha sonra 2 tane diğer nefes verilir
  118. CİRCULATİON (BEBEKLERDE ) ( Dolaşımın Sağlanması ) Göğüs merkezinin tesbitini

    yapar. Bir elin işaret ve yüzük parmağını her iki meme ucuna konur ve orta parmağımızla orta nokta bulunur. Daha sonra orta parmak yan çevrilir ve yüzük parmağı orta parmağın yanına getirilir.
  119. CİRCULATİON (BEBEKLERDE ) ( Dolaşımın Sağlanması )  Bebeğin vücuduna

    yandan bakıldığında dik olarak durulur.Diğer elle bebeğin Baş-Çene pozisyonu korunur  Bebeğin göğüs kemiği yerden yüksekliğinin 1/3’ü (1-1.5 cm.) çöktürülür.  Ritmik olarak 30 bası uygulanır. ( dakikada 100)  Daha sonra 2 tane diğer nefes verilir
  120. TEMEL YAŞAM DESTEĞİ NE ZAMANA KADAR YAPILIR ? • 112

    EKİBİ VEYA SAĞLIK PERSONELİ GELENE KADAR • YAŞAMSAL FONKSİYONLAR GERİ DÖNENE KADAR • İLKYARDIMCI YORULUP TÜKENENE KADAR
  121. Kanama Nedir? Damar bütünlüğünün bozulması sonucu kanın damar dışına doğru

    akmasıdır. Erişkinde ortalama 4,5-5 lt. kan bulunur.
  122. • Kanamanın Hızına • Vücutta Kanın Aktığı Bölgeye • Kanama

    Miktarına • Kişinin Fiziksel Durumu Ve Yaşına BAĞLIDIR.. KANAMANIN CİDDİYETİ
  123. • Atardamar kanaması (kesik kesik fışkırma tarzında,açık renk) • Toplardamar

    kanaması (sızıntı,koyu renk) • Kılcal damar kanaması (Küçük kabarcıklar şeklinde) Kanayan damara göre
  124. Dış Kanamalarda İlkyardım Hasta/yaralının durumu değerlendirilir Yardım çağırılır (112) Kanayan

    yer üzerine temiz bir bezle bastırılır. Kanama durmazsa ikinci bir bez konarak basınç arttırılır. Baskıyı devam ettirmek için bandaj uygulanır. Basınç noktasına baskı uygulanır Kanayan bölge yukarı kaldırılır
  125. 1) Çok sayıda yaralının bulunduğu bir ortamda tek ilkyardımcı varsa,

    2) Yaralı güç koşullarda bir yere taşınacaksa, 3) Uzuv kopması varsa ve baskı noktalarına baskı uygulamak yeterli olmuyor ise uygulanmalıdır. Turnike Hangi durumlarda uygulanır?
  126. Kopan Uzvun Gönderilmesi  Uzuv; temiz bir poşete konur. 

    Poşeti içinde buz olan ikinci bir poşetin içine koyarız.  Asla uzuv ile buzu aynı poşete koymayız.  Poşetin üzerine adı-soyadı ve bulduğumuz saati yazarız.  En geç 6 saat içinde H/y ile aynı araçta hastaneye göndeririz.
  127. Hasta/yaralı sakinleştirilir Oturtulur. Başı hafifçe öne eğilir. Burun kanatları 5

    dk süre ile sıkılır. Doktora gitmesi sağlanır. BURUN KANAMASINDA İLKYARDIM
  128. Şok Belirtileri Endişe ,huzursuzluk Ciltte solukluk,soğukluk,nemlilik Bilinç seviyesinde azalma Hızlı

    ve yüzeysel solunum Susama hissi Dudaklar veya ağız içinde morarma Kan basıncında düşme Hızlı ve zayıf nabız
  129. Şokta Yapılması Gerekenler Güvenliği sağlayın. Hava yolunu açıp, temizleyin. çevredekileri

    uzaklaştır. Kanama var ise durdur. Şok pozisyonu ver. H/Y üstünü ört. 112 Ara